7 maart 2020

Kroniek van een deelnemer aan de NGMV Aanlegproef ...


Sinds 1992 zijn wij onafgebroken lid van de Grote Munsterlander Vereniging België met onze eerste GM, huishond en wandelkameraad  “Qorona”… Rona.

Pas in 2006 hebben we voor het eerst aan een Aanlegproef deelgenomen met Estee vom
Hasselpath, na aanmoediging van toenmalig GMVB secretaris Sonja b. .
En … het was prachtig om ons “Estee” met volle goesting te zien werken in bos en veld.
En ik … had het gevoel dat ik Estee een heel groot plezier had gedaan met onze deelname.
Het was tijdens dit evenement dat ik heb kennis gemaakt met de ware aard van de Grote Munsterlander en dat we voor het eerst geproefd hebben van de gemoedelijke sfeer bij de jacht: beetje eten, iets drinken en een toffe babbel doen met mensen die dezelfde passie delen.

In 2014 was het de beurt aan Borr vd Stommeerpolder en las ik volgend citaat in ‘Info voor deelnemers – NGMV Combinatiedag’ : “ De ervaringen hebben geleerd dat de aanlegproef in veel gevallen de aanzet is geweest tot deelname aan jachthondensport.”
Dit is voor ons de nagel op de kop. Zelf vind ik het organiseren van een Aanlegproef en het stimuleren van nieuwe GM bezitters om deel te nemen,  een belangrijke taak van de rasvereniging.

Op zaterdag 7 maart  2020 hebben we deelgenomen met Wigand vh Meekenesch.
En we hebben genoten. Dankjewel NGMV !
Na weken van nat grijs weer, hebben we de ganse dag zon gehad.
Ook nog te gast mogen zijn in het prachtige decor van Landgoed Sandenburg was een privilege, dank aan graaf en gravin.

Het is ook altijd fijn om nieuwe- en oude bekenden tegen te komen, mensen die je anders alleen digitaal tegenkomt. 
De ontmoeting met nestbroers, -zussen, baasjes en fokkers is soms een ontdekking.
Voor ons was het super dat Randi helemaal uit Denemarken hier naartoe gekomen was om kennis te maken met de familie van ’Zita’ en hun baasjes. Ze wilde ook absoluut deelnemen aan de Aanlegproef om te ervaren hoe het er in de zustervereniging aan toe ging.
Het was ook knap van Monique en Thierry om met een nog rauwe ‘Pien’ deel te nemen.
Pien is bedoeld voor de canicross .
Uiteindelijk heeft het nest van Senta en Borr het met ‘U’ prima gedaan .

Na de ochtendbriefing van Sonja dr. en met een mooi deelnemersveld van 15 honden lag het scenario klaar om er voor allen een aangename dag van te maken.

Zelf had ik me voorgenomen om samen met Wigand plezier te beleven aan de proeven, het stresslijntje thuis te laten en toch ook nog bij te leren. Dat kon. Als je al een paar keer zelf hebt meegedaan en meerdere keren als toeschouwer aanwezig bent geweest,  kan je veel momenten beter plaatsen. En zo geschiedde het.
Anderzijds begrijp ik nieuwe voorjagers heel goed dat hun hartritme een versnelling hoger gaat als ze onwennig het veld in gaan met hun jonge GM. Weet ik uit ervaring.
Doch na de proeven, als de druk van de ketel is,  hoorde je ook nu weer, hoe mooi en leerzaam deze ervaring was voor baas en hond. En hoe goed hun hondje het toch wel gedaan heeft.

Zo moet het ook bij Cindy en Raiko van ’t Exelse Veld geweest zijn vermoed ik.

Zij hebben de Aanlegproef 2020 gewonnen. Cindy met haar eerste Grote Munsterlander en hun eerste deelname aan een jachthonden proef. Proficiat Raiko en Cindy !  
Raiko woont dan wel met zijn baasjes  in een gemeente waar er drie wereldkampioenen veldrijden bij de profs vandaan komen ... 😉 
Tijdens een ochtend winterwandeling door de Bosbergen is het er steevast uitkijken voor Wout Van Aert en Co op training.
Wigand en Raiko, oefenen niet samen en wonen ‘net niet’ in dezelfde gemeente maar wel aan de Kempense Heuvelrug.
Met zo’n bosrijk gebied zou je denken dat er trainingsmogelijkheden zat zijn. Niet echt.
De Kempense Heuvelrug waar ik als kind speelde en als jongen de bossen in trok, wordt  tegenwoordig ingenomen door  mtb fietsers  en wandelaars met honden aan de lijn.
Vandaar dat we hier graag wel eens de streep met Nederland oversteken en naar het noorden komen voor opleiding .

O ja ... Wigand vh Meekenesch werd derde en daar waren we heel blij mee !!  
Fier op onze jongen. Een McD hamburger voor hem bij thuiskomst was dik verdiend 😉.
En zo zijn er eindelijk ook eens een paar voorjagers uit de Zuidelijke Nederlanden die in de prijzen vallen 😉 ...  troost, de hondjes zijn van Nederlandse oorsprong.

Een welgemeend schouderklopje laat maar weinig mensen onberoerd.
Daarom wil ik alle mannen en vrouwen die deze editie van de Aanlegproef hebben mogelijk gemaakt, een flinke pat on the back geven. Good job noorderburen.
Ook de fokkers delen hierin mee om hun pup eigenaren te motiveren en hen met advies bij te staan om mee te doen.

Corona. Tijdens het afwerken van dit artikel valt het verdict voor onze Belgische Aanlegproef. Afgelasting.
De Belgische Nationale Veiligheidsraad annuleert alle recreatieve, sportieve, culturele en folkloristische activiteiten, sluit cafés, restaurants en scholen, etc en etc .
Brrr … dat gaat voor velen een eenzame, saaie bedoening worden.
Gezond blijven is de boodschap.
Ondertussen prijzen wij ons in deze omstandigheden gelukkig met het fijne gezelschap van onze twee Grote Munsterlanders.